Symtom hos en dysfunktionell fot

Plattfot och Nedsjunket Fotvalv

Vi föds alla med olika form på vår kropp och då också såklart foten. Dessa två ska inte blandas ihop. Vi måste här titta på funktion och inte kosmetik. Anders har träffat oändligt många som kommer och säger att de fått höra av någon auktoritet att de har och är plattfot och att de måste ha iläggsulor och stabila/uppbyggda skor.

Inget blir mer fel än det! Du kan ha ett lågt fotvalv men samtidigt vara superstark och spänstig i foten. Precis som du kan ha ett ”perfekt” fotvalv och vara superklen. Vi måste här alltså titta på funktion. Kan du göra vissa övningar och klarar styrketester mm så är det bara att köra.

Så många människor blir ordinerade inlägg och stabila skor och fått sagt till sig att de är plattfot och/eller har nedsjunkna fotvalv. Därmed blir de succesivt svagare och svagare vilket till slut leder till olika smärtor och problem. Vad har då orsakat vad egentligen?

Den absoluta majoriteten av oss är alltså födda med perfekta fötter. Det handlar om att vara stark och funktionell i foten och inte att vi stirrar oss blinda på någon form av norm om hur en fot ska se ut. Föds du med ett lågt valv, så se till att du är stark i det, precis som om du föds med ett högt. 

Lägg allt ditt fokus på att bygga muskler och i dina fötter. Allt löser sig!