Symtom hos en dysfunktionell fot

Plantar Fasciit & Hälsporre

 

Plantar Fasciit är en stökig rackare som ofta blandas ihop med Hälsporre, vilket är två olika saker. Hälsporre är en benpåväxt på hälbenet som syns på röntgen och ofta på ultraljud.

Många säger att de har HS när dom egentligen har PF som är betydligt mycket vanligare. Har du inte fått det bekräftat via röntgen så utgå från att det är PF du har.

Det är en vad Anders kallar ”senspänning” under foten där epicentrat för smärtan oftast är precis där senan fäster vid hälbenet. Orsakerna till PF är så många så att vi struntar i att dra allt. Anders nöjer med att säga att de två främsta orsakerna till PF är en muskulärt underutvecklad fot och/eller HV.

När du har en muskulärt underutvecklad fot och/eller HV, kommer till slut gravitationen att ”knäcka dig” och PF är ett faktum. Inget symtom är nog tydligare än PF och hur det verkligen försvinner och sakta klingar av succesivt samtidigt som du känner hur din fot succesivt blir starkare och starkare.

Dessa två är nästan som en dragkamp och en ganska cool och spännande process att följa. PF kan vara segdragna och sitter i så länge som du inte börjar träna din fot. Vanligt är att många får stötvågsbehandling och blir av med smärtan och struntar i att bygga upp foten, bara för att i omgångar se smärtan återkomma.

Det finns en superövning som slår ut alla andra när det gäller PF. Den är så enkel så vi ibland inte tror på den tillbringa tid barfota i naturen och i olika temperaturer. Prova. Du kommer bli extremt förvånad av vad som händer!