Symtom hos en dysfunktionell fot

Mortons Neurom

De är en ”nervklämning” och ibland inflammation mellan 3 och 4:e tån (blå markering). Anders erfarenhet är att det orsakas bl. a. av skor som klämmer ihop foten. Oavsett vad som orsakar det så har i princip samtliga, inklusive Anders själv, blivit av med symtomen i processen tillbaka till sin naturliga fot. Någonstans på vägen är det borta. 

Det kan göra väldigt ont och ibland kan du vara hjälpt av att ha en lite mjukare sula (typ en sån där 3-4 mm mjuk skumsula som finns i de flesta skor) för att inte trigga smärtan. Hjärnan gillar inte nervsmärtor men du måste ändå ”igenom” smärtan och träna din fot. 

Många opererar MN och resultaten är väldigt blandade. Precis som HV så rekommenderar Anders att du undviker operation in i det längsta, då även här de negativa konsekvenserna är många. Naturligt formade och starka fötter har inte heller det här symtomet.

Bilden visar det område där du oftast känner smärta och domningar som kan spridas och upplevas till ett än större område.

Under tiden du tränar upp din fot och återställer den kan du vara hjälpt av en mjukare sula men vi pratar här inte om några inlägg som försvagar andra strukturer. Har du NM behöver du vara än mer noggrann med att undvika plana och hårda ytor i mesta möjliga mån. 

Då MN är en irriterad nerv så släpper den ofta lika snabbt som den kom. Lite som om du klämmer kinderna i hissdörren. När dörrarna väl öppnas så är du fri.