Om Fottrappan

och Anders Nordström

Jag älskar rörelse och har alltid gjort det. Jag har rört mig enbart av glädje men jag har också en bakgrund av många år av stenhård träning, i syfte att bli bättre inom en sport. Utan rörelse mår jag inte bra. Därför har jag aldrig gillat smärta, då det har begränsat mig. Både fysiskt och mentalt.

När jag och min fru valde en ny riktning i livet och jag lämnade mitt VD-jobb inom modebranschen, levde jag väldigt långt bort från mina fysiska och mina mentala grundläggande behov. Jag utgick då inte från den biologiska människa jag var utan enbart från yttre prestationer och mätbara resultat.

Att bryta mig loss från det har varit den tuffaste process jag varit med om. För mig spelade läran om min naturliga fot en avgörande roll, då jag fick verktyg att se på och förstå skillnaden på vad som var normalt, som jag kallar dysfunktionellt, vs naturligt för mig som person och människa.

”Den moderna människans fothälsa speglar vår arts mentala och fysiska utmaningar och vårt agerande mot moder jord”

I mitt arbete med att hjälpa människor med sina fötter och rörelseteknik, har jag insett vad en dysfunktionell fot verkligen leder till och vilka enorma negativa konsekvenser det får för våra liv. Det här är på riktigt. Liv tynar bort men liv väcks också åter när människan återfår sin naturliga fot.

Oavsett om du vill prestera inom en idrott, kunna ta en promenad, springa runt jordklotet eller fungera genom ett helt liv av spontan rörelse så skall din fot bära dig.

Anders hade ingen aning om att han skulle sitta och skriva det här för några år sedan. Det var först när han kraschat i skidbacken i mitten av april 2019 som insikten kom. När han låg hemma i soffan med hjärnskakning och läste ”Hjärntrappan”, den metod som tagits fram för att på bästa sätt komma tillbaka till ett naturligt tillstånd efter hjärnskakning, som han förstod vad allt handlat om, hela tiden. Anders har under alla år observerat och samlat information och nu skulle den sammanfattas. Nu var tiden kommen!

Själva ”Fottrappan” är inte Anders åsikt. Det är en sammanfattning av hans observationer och ett resultat från hans senaste 6 år. Således handlar inte ”Fottrappan” primärt om de 9 år som han jobbade inom den traditionella sportbranschen och dess filosofii, de åren är dock i allra högsta grad en del av hans slutsats och sammanfattning. Innehållet grundar sig på hans unika erfarenhet av 15 års arbete och av att jobba med de olika filosofierna som råder kring skor, inlägg och fötter.

Anders vet vad som fungerar och vad som inte fungerar, över tid. I verkligheten. Det är inte filosofin som råder inom den traditionella sportbranschen som är lösningen enligt honom . Tvärtom är de dessvärre med och skapar problemen.

Allt Anders sett och lärt sig hittills pekar på att det är foten självt som är nyckeln till att minimera symptom och smärtor i just foten och många gånger också i övriga kroppen. Det är således drygt 3000 analyser av fötter. Fler än 500 individuella Fot/Löpanalyser. Drygt 100 föreläsningar/workshops under namnet ”Släpp Foten Fri” och hans tid inom sportbranschen som ligger som bakgrund och underlag till denna empiriska avhandling.

Vänliga hälsningar
Anders Nordström